golfclub-de-merwelanden-crayestein

Golfclub de Merwelanden

Word ook Merwelander! De leukste manier om van het golfspelletje te genieten is samen met je vrienden ! En waar maak je al die nieuwe vrienden ? Bij Golfclub de Merwelanden natuurlijk !

Ik word ook Merwelander

Op de hoogte blijven?

Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief van 6 juli 2012

Verstuurd op 06-07-2012

Onze Topjeugd 2012 stelt zich aan u voor.

Informatie en een foto van de Topjeugd van 2012 vindt u op de pagina van de Stichting Bevordering Topgolf Dordrecht onder de kop ' nieuws'.
Wij hopen dat u deze clubtalenten vaak zal zien op de baan en of bij hun training van Cees van den Berg.

 

DE OPEN STROKEPLAY KAMPIOENSCHAPPEN VAN ROTTERDAM

Deze golfwedstrijd werd gespeeld op de baan van GC Kralingen in Rotterdam. Vanwege regen kon de openingswedstrijd geen doorgang vinden, maar is dit kampioenschap afgelopen week-end afgerond.
De prijsuitreiking werd gedaan door de burgemeester van Rotterdam de heer A. Aboutaleb.
Deze burgemeester weet nu voor altijd ,dat er een golfbaan Crayesteijn en een golfclub De Merwelanden in Dordrecht zijn gevestigd !!
Hij mocht namelijk bij de Dames de eerste prijs aan Denise van Baaren overhandigen, de tweede prijs was voor Kim Kuijsters.
Bij de Heren ging de eerste prijs naar Rogier Mol, ook al een Merwelander .
Wil jullie , Denise , Kim en Rogier, namens alle leden van onze golfclub en het Bestuur, van harte feliciteren met dit prachtige resultaat.
Namens GC De Merwelanden.
Onno Krips.
 
 
Heeft U deze al gezien......

 

  

Vanaf 3 juli vindt u verdeeld door de baan en op alle holes diverse markeringen. Deze dienen als meetpunt voor de aanstaande ‘Courserating’ door de Nederlandse GolfFederatie (NGF).
Deze meting zal plaatsvinden op 18 juli a.s.
Na deze meting zullen de experts beoordelen of de moeilijkheidsgraad van de baan veranderd is in de afgelopen jaren, hetgeen mogelijk gevolgen heeft voor het aantal strokes bij een stablefordwedstrijd.
 
Verschil course rating en slope rating
Op de meeste golf scorekaarten zie je S.R en C.R. staan. Dit zijn afkortingen voor slope rating en course rating. Deze indexcijfers bepalen de moeilijkheidsgraad van een golfbaan.
De course rating gaat uit van een scratch speler en de slope rating gaat uit van een bogey speler. Aan de hand van de course en slope rating wordt de handicap index bepaald.
 
Vroeger toen banen nog geen rating hadden was het niet eerlijk als 2 golfers met dezelfde handicap tegen elkaar speelden. Nu zal je misschien denken; dat klinkt niet echt logisch, nee dat klopt. Maar als je ik je nu vertel dat speler 1 zijn handicap gehaald heeft op z’n home course en speler 2 ook, maar de home course van speler 1 is vrij eenvoudig. De holes zijn relatief kort, er staan weinig waterhindernissen in de baan en bunkers zijn al helemaal niet te vinden.
 
De home course van speler 2 daarentegen is precies het tegenovergestelde. De greens op zijn baan zijn super snel, elke hole wordt bewaakt door 86 bunkers en de holes zijn zo lang dat hij 4 keer zijn driver uit z’n tas moet halen anders haalt hij de green niet eens. Maar beide hebben dezelfde handicap. Je begrijpt waar ik heen wil toch?
 
Dus om het niveau enigszins gelijk te trekken moesten de golfbanen “gewaardeerd” worden op hun moeilijkheidsgraad. Zo ontstond de course rating. De vraag is alleen wie bepaalt die course rating en de slope rating?
 
Wie bepaalt deze ratings?
Officieel komt het systeem van de United States Golf Association (USGA) vandaan. Zij hebben een heel systeem bedacht met ingewikkelde formules om een baan te waarderen. Een heel team bestaande uit golfers van de eigen home course en golfers van andere clubs en van verschillende speelsterktes beoordelen een golfbaan.
Gewapend met formulier met allemaal factoren waarop een hole beoordeeld wordt meten zij de moeilijkheidsgraad van een golfbaan. Het systeem was zo succesvol dat steeds meer golfbanen in Amerika een course rating kregen.
Aangezien wij in Nederland zowat alles overnemen van de Amerikanen kan het ook niet anders dat wij dit systeem ook gebruiken voor onze Nederlandse golfbanen.
De NGF heeft het systeem van de USGA overgenomen en zij is de instantie die dit systeem mag toepassen op de Nederlandse golfbanen.
 
Welke factoren zijn van invloed op een course rating?
Op basis van een aantal factoren wordt de moeilijkheidsgraad (de course rating) van een golfbaan bepaald. De lengte van de golfbaan, de breedte van de fairways, de hindernissen (een waterhindernis, de bunker ) op de baan en de snelheid van de greens zijn bijvoorbeeld factoren die meespelen bij de berekening van een course rating. Daarnaast spelen wind en rough een factor. In totaal wordt er naar 10 factoren gekeken.
Op elke hole wordt gekeken hoeveel invloed deze factoren op de baan hebben. De standaard factor is 4. Hoe meer invloed de factor op het spel heeft hoe hoger het cijfer. Andersom ook. Als de wind bijvoorbeeld heel weinig invloed heeft krijgt deze factor 1.Wordt  de green goed bewaakt door een waterhindernis dan krijgt deze bijvoorbeeld 6 punten.
 
Wat is course rating?
Course rating is relatieve moeilijkheidsgraad van een golfbaan voor een scratch speler. Een scratch speler wordt in dit geval door USGA gedefinieerd als “een mannelijke speler die 250 yards met zijn driver slaat en een golfbal op een hole van 470 yards met 2 slagen op de green kan krijgen”.
Voor een vrouwelijke scratch speler geldt: 210 yards met een driver en 400 yards in 2 slagen op de green. Ze worden verwacht om rondjes te lopen van ongeveer 67 voor rondjes die een course rating krijgen van 67 en 75 voor rondje die een course rating krijgen van 75 of in de buurt van 75 (bijvoorbeeld een course rating van 75.3).
 
Wat is bogey rating?
De bogey rating is eveneens een belangrijke graad. Op basis van de bogey rating wordt de slope rating bepaald. Net zoals de course rating voor een scratch speler wordt bepaald, zo wordt dat ook bepaald voor een bogey speler. Een bogey speler speelt gemiddeld op elke hole 1 slag meer dan een scratch speler. Zijn drives slaat hij ook geen 250 yards maar 200 yards. De grootste factor die invloed heeft op de course rating en slope rating is de factor lengte van de golfbaan.
 
Wat is slope rating?
De slope rating is de relatieve moeilijkheidsgraad tussen de course rating en bogey rating. De laagste slope rating is 55 en de hoogte is 155. Een gemiddelde golfbaan heeft een slope rating van 113. Aan de hand van de course en slope rating wordt de handicap index bepaald.  Door de handicap index kun je zien hoeveel slagen jij als golfer meekrijgt op die betreffende golfbaan.
Op elke golfbaan ligt het grote boek van Sinterklaas. In dat boek vind je een tabel met daarin een kolom waar alle handicap indexen staan. In de kolom daarnaast vind je precies hoeveel slagen jij op die baan meekrijgt. In deze tabel is al rekening gehouden met de course en slope rating.
Stel je hebt een “exacte handicap” van 16.5 in de tabel zie je in de kolom 14.5 – 17.5 staan  (jouw handicap valt binnen deze bandbreedte). In de kolom daarnaast staat dat je “playing handicap” 18 is.  Je krijgt dus op die baan 18 slagen mee. Moeilijker moeten we het niet maken.
 

 

 

 

 logo

Terug

informatie-over-gc-merwelanden

Copyright © 2024 | Alle rechten voorbehouden

Designpro.nl