golfclub-de-merwelanden-crayestein

Golfclub de Merwelanden

Word ook Merwelander! De leukste manier om van het golfspelletje te genieten is samen met je vrienden ! En waar maak je al die nieuwe vrienden ? Bij Golfclub de Merwelanden natuurlijk !

Ik word ook Merwelander

Op de hoogte blijven?

Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief van 15 december 2012

Verstuurd op 15-12-2012
CONDITIE VAN DE BAAN GEDURENDE DE NAJAAR/WINTER
 

Gedurende de winter moeten er verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd waarvan sommige verplicht zijn:

 • Alle watergangen open houden en het slib eruit halen. ( verplicht ) Er ontstaat hierdoor enige schade, voornamelijk wielsporen, aan de baan maar die is weer snel verdwenen in het voorjaar.
 • Schudfrezen. Hierbij worden de fairways gesneden en opgelicht om lucht in de grond te brengen en de afwatering te verbeteren.
 • Gaten prikken in greens. Dit gebeurt in de tweede week van oktober, misschien iets te laat, om de golfspeler tot eind september op goede greens te laten spelen. Het is nodig om de greens te beluchten. De gaten volledig vullen met dressing grond is een zeer moeilijk proces. We zullen dus nog wel even last houden van de gaten.
 • Bomen snoeien. Een aantal bomen moet verdwijnen omdat ze slecht zijn of het golfspel belemmeren. Bomen groeien ieder jaar een meter in de breedte. En nee, Henk laat niet alleen de bomen weg halen waar hij last van heeft. Verder, voor iedere boom die gekapt wordt, worden er 2 teruggeplaatst.

Dan even iets over de fairways waar volgens sommige zelfbenoemde experts geen gras op staat. Dit is niet zo maar door de wormen komt er modder naar boven toe in een hoopje. Dit hoopje loopt of rijdt men plat en men ziet het gras niet meer. Dit is ook een van de redenen dat er geplaatst  mag worden in de winterperiode. Op zandbanen elders heb je geen last van wormen maar wij zitten nu eenmaal op een kleibaan. ( Op een zandbaan heb je weer last van emelten en engerlingen waardoor in de zomer de baan omgeploegd wordt door vogels.) In de ons omringende landen wordt dit wormen probleem aangepast door gif te spuiten en de baan 4 dagen dicht te doen tot al het bodemleven is verdwenen maar in Nederland mag dit niet meer. Dus wij blijven zitten met de hoopjes modder en dat komt ieder jaar weer terug.

Om u een idee te geven van samenstelling van de grond op de verschillende holes:
 • Hole 1 tot en met hole 4 bestaan uit vette klei
 • Hole 5 en hole 9 bestaan voor het grootste gedeelte uit teelaarde
 • Hole 6 tot en met hole 8 bestaan voor een groot gedeelte uit leem
 • Hole 10, 11, 14, 15, 16, de polder, bestaan uit blauwe klei
 • Hole 12 en hole 13 bestaan uit blauwe klei, veen en zand
 • Hole 17 en hole 18 zijn een mix van zand, teelaarde en klei
Om deze min of meer gelijk te krijgen wordt er bijna jaarlijks bezand.  Dit gebeurt al bijna 20 jaar, dus er is in die periode al ongeveer 20 cm zand opgebracht en dit vermengt met de ondergrond. U kunt dit merken in de zomer periode dat wanneer het droog is de grond niet keihard is en U gewoon een plag kunt slaan. Verder zorgt het ook voor een betere afwatering.

Verder zou het heel prettig zijn als iedere speler zijn plaggen terug legt, ook in de rough, en pitchmarks in de greens repareert.
Met vriendelijke groet,
Henk Kuijsters en Piet Metselaar
 
 
 
voor alle leden van de G.C. de Merwelanden
 
UITNODIGING 
Nieuwjaarsbijeenkomst 
6 januari 2013

 17.00 – 19.00 uur
Clubhuis

 
 
Competitie 2013

Voor de indeling van de competitie 2013 kunt u terecht op www.ngfcompetitie.com

Goed nieuws voor de Competitie Spelers, voorgestelde wijzigingen van de NGF m.b.t. de Competitie gaan NIET door.

 
De NGF had plannen om de competitie met ingang van 2014 vrij drastisch te wijzigen.
Een aantal van de voorgestelde wijzigingen waren:
 • invoeren Mixed competitie
 • alleen 18 holes
 • meerdere verenigingen in één poule
 • op andere speeldagen
 • een 35 + competitie en
 • regionaal i.p.v landelijk. 
Wij hebben als GC de Merwelanden aan onze leden een enquête over dit onderwerp toegestuurd. Uit de terug ontvangen formulieren bleek dat +/- 60 % van onze huidige competitie spelers in 2014 zouden afhaken, als de NGF haar plannen zou doorvoeren.
 
De NGF heeft ook een enquête uitgeschreven en deze gedistribueerd naar de verenigingen. Hierop hebben wij conform uw info gereageerd.
Van de landelijke reacties blijkt dat slechts +/- 20 % hiervan positief was t.o.v de door de NGF voorgestelde wijzigingen.
Hierdoor komen de meeste voorgestelde wijzigingen te vervallen!!!!!!.
 
Met ingang van 2014 zal een nieuwe 18 holes competitie naast de bestaande competities worden toegevoegd.
Alleen het wijzigen van speeldagen heeft meer verdeeldheid opgeleverd, waardoor dit onderwerp op de jaarlijkse NGF vergadering nogmaals aan de orde komt.
 
Hans Plaat
Competitie Coördinator GC de Merwelanden 
 logo

Terug

informatie-over-gc-merwelanden

Copyright © 2024 | Alle rechten voorbehouden

Designpro.nl