golfclub-de-merwelanden-crayestein

Golfclub de Merwelanden

Word ook Merwelander! De leukste manier om van het golfspelletje te genieten is samen met je vrienden ! En waar maak je al die nieuwe vrienden ? Bij Golfclub de Merwelanden natuurlijk !

Ik word ook Merwelander

Op de hoogte blijven?

Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuws brief GC de Merwelanden April 29, 2014

Verstuurd op 30-11--0001
Wordt deze nieuwsbrief niet correct weergegeven? Klik dan hier.
 

In deze Nieuwsbrief

 
 
 

- van Uw voorzitter

De NGF Golf App

- AED cursus in het clubhuis

- The Battle of the Seniors

- Verslag bijeenkomst nieuwe leden

- Thema Golflessen

- Van onze correspondent Overzee

- Ladies Open Gratis Toegang

- Mona spreekt

- De stand van zaken in de competitie

- Column Peter van der Ven 

 
doorkijk baan    
 
 
 
 

Van uw voorzitter

 
 
 

voorzitter

Beste Merwelander,

Toon Hermans heeft een liedje geschreven en dat heet : Zeg, heeft u dat ook?

Een liedje; eerste twee verzen wat melancholisch, pessimistisch en in een negatieve context en het derde en alle volgende coupletten optimistisch, humorvol, spiegelend, leerrijk en blij. Ik wil u, de eerste drie coupletten niet onthouden.

Als ’s morgens de wekker gaat en ik zie de regen op straat dan denk ik: bah! heeft u dat ook?

Als ik dan in de spiegel staar en ik strijk zo door mijn dunne haar dan denk ik: bah! heeft u dat ook?

Maar opeens komt er een dag dat ik meteen al tierelier en dan spring ik van een springplank in een dag van goudpapier dan is alles koek en ei, alles is plezier heeft u dat ook?

 
In de volgende coupletten bezingt hij de bloemen, de lente, de zon, de fleurige vrouwen, geen gechagrijn, opstaan in lachen, in zingen en in… leven.
Waarom ik u dit schrijf? Ik schrijf u dit, omdat bij mij in en om de baan ook vaak de vraag opborrelt van heeft u (de leden) dat ook? Heeft u ook een blij gevoel als u weet, dat er in de baan nog zo’n 600 rododendrons geplaatst gaan worden? Kijkt u ook uit naar het fruit van de fruitbomen, de noten van de walnotenboom en de bramen van de struiken, die allemaal onlangs zijn geplant? Ziet u ook de eend met 9 jongen en de waterkip met jong grut in het water zwemmen? Hoort u ook de kikkers kwaken tussen de zwarte klompen kikkervisjes in de vijver bij 18? Heeft u ook de aanwezigheid van de bevers in de baan ontdekt? Voelt u zich ook veiliger nu u weet dat een veertigtal mensen (leden, shoppersoneel, horecamedewerkers en greenkeepers) hun AED-certificaat hebben behaald? Bent u ook blij, dat er ingeschreven kan worden voor de thema-golflessen? Geniet u ook van de organisatie van de onlangs gehouden verenigingsactiviteiten, met deelname van elke keer weer meer dan 100 leden? Ervaart u ook het plezier van elke keer meedoen aan één van de georganiseerde commissieochtenden? Ondanks de score van misschien bah! Merkt u ook de vrolijkheid van de mensen op het terras?
Ik hoop van harte voor u, dat u “dat ook heeft”.
Niek Drieënhuizen          
 
 
 
 

De NGF Golf App

 
 
 De NGF Golf APP Wellicht bij velen al bekend, maar willen u er toch nog even op wijzen dat er sinds september 2013 een app NGF-Golf actief is tijdens de NGF wedstrijden. Deze app heeft nu ook zijn entree gemaakt tijdens de NGF competitie 2014, welke momenteel aan de gang is. Met andere woorden:  de Merwelanden competitieteams zijn te volgen op deze app. En de rest van het jaar bent u altijd direct op de hoogte van al het Golfnieuws, dat de NGF tijdens wedstrijden verspreid. De app NGF Golf is geschikt voor smartphones en is gratis te downloaden op Google Play (Android ) en in de Apple App Store ( iOS ). Je kunt maar op de hoogte zijn, en zo bijblijven.  
NGF_FB_TL_GolfApp_031-nws    
 
 
 
 

AED Cursus in het clubhuis

 
 
 

Een AED ( Automatische Externe Defibrillator ) cursus in ons clubhuis 

Er zijn op maandag 17 maart en dinsdag 22 april een tweetal cursussen verzorgd voor leden van de Merwelanden en medewerkers van Crayestein. Wij zijn blij te kunnen melden dat beide avonden goed bezocht zijn geworden. Deze AED- cursus, voor sommigen een opfriscursus, is een goede insteek om bij hartproblemen adequaat in de baan of in het clubhuis te kunnen handelen. 

 
Iedereen heeft op ieder moment de kans om een hartaanval of hartstilstand te krijgen. Als er binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd kan worden zijn de kansen op overleven ongeveer 70 %. Het is goed om te weten dat er apparatuur beschikbaar is en er medewerkers van Crayestein en leden van de golfclub zijn, die bij dit soort problemen te hulp kunnen schieten.
logo-high
 
 
 
 

The Battle of the Seniors

 
 
 

De feodale golfoorlogvoering

The Battle of the Cities 

Of te wel: “The Battle of the Seniors“ 

Deel 1 

Datum 3 september 2014

Inleiding

Bij golfwedstrijden in de Middeleeuwen denkt men vrijwel onmiddellijk aan een ongeorganiseerde, ongedisciplineerde mêlée van mensen en clubs en opspattend bloed. Dit beeld is geheel bezijden de waarheid. Hoe in de Middeleeuwen dan wel de “battle of the cities” gevoerd werd, is uiteraard afhankelijk van de samenstelling van het aantal deelnemers aan de wedstrijd, en het spelletje waarin het gespeeld moest worden. 

ridders---kopie-nws

 
Samenstelling van de flights
 
Bij zo’n wedstrijd in de Middeleeuwen denkt men ook vaak aan ridders, nu zegt men golfers Deze klasse der ridders is een sociaal sportieve en wat oudere elite, maar slechts zelden vormen alleen ridders een flight. Alhoewel kronieken alleen maar namen van aan de slag deelnemende golfers noemen, nemen niet alleen deze mannen van stand aan de wedstrijd deel. De waarde van voetvolk, de huidige caddy’s is bekend en zij worden niet alleen ingezet voor het graven en aanharken van bunkers of dichten van gaten in de groene weiden.  Allen dragen een helm, nu pet, en hun roep fore (vroeger: “na mij de zondvloed”, "de dood of de gladiolen", "zij die sterven gaan groeten u", "en garde") beschermt hen tegen allerlei onheil en voor de rijke, vrije man wordt een boerenkar (nu buggy) geregeld. In de latere Middeleeuwen werd voor zo’n golfwedstrijd vooral de meest sportieve oudere van een stad ingezet. In de stad wordt namelijk het geld verdiend en de steden kunnen hun golfers met goed materiaal uitrusten. Toen sprak men al over kellowei, tijdlijst en taylormaid (de kleermaakster). Hoe nou verder???.
Senior van nu, sta op, verenigt U en strijdt mee in the Battle of the Cities
Reserveer 3 september a.s. wordt vervolgd
 
 
 
 

Verslag nieuwe leden bijeenkomst

 
 
 

De Nieuwe-Leden Bijeenkomst op woensdag 23 april 2014

Het bestuur van de golfclub De Merwelanden had de nieuwe leden uitgenodigd voor een bijeenkomst in het clubhuis op woensdag 23 april om 19.30 uur. Dit moet gezien worden als een kennismakingsbijeenkomst met de diverse voorzitters van de commissies en met het bestuur van de golfclub. Er hebben een vijftiental nieuwe leden gehoor gegeven aan deze uitnodiging. De voorzitter Niek Drieenhuizen heeft op de zijn bekende wijze de nieuwe leden welkom geheten, en vertelt hoe het reilt, zeilt en golft binnen onze vereniging. 

baan (3)

 
Ook de verschillende voorzitters van de diverse commissies hebben de nieuwe leden geïnformeerd , hoe alles werkt, en dat men gezellig mee kan doen aan de wedstrijden , die zij wekelijks op de diverse dagen organiseren. De evenementen in het week-end worden vaak op ludieke wijze via de e-mail aangekondigd. Door vele leden wordt hieraan meegedaan. Op 2e paasdag (Yellow Ball) en afgelopen zaterdag (Oranjewedstrijd) mochten we rekenen op deelname van over de 100 leden. Leuk dat er ook al nieuwe leden aan deze wedstrijden hebben meegedaan. Tijdens de bijeenkomst kregen de nieuwe leden ook de gelegenheid om zich te presenteren en te vertellen hoe en waarom zij aan het golfen zijn gegaan. Verschillende redenen, maar wel goed dat zij voor de Merwelanden hebben gekozen. Wij zullen op vele manieren laten merken dat dit geen verkeerde keuze is geweest. Wij hopen dat deze avond de nieuwe leden een goed eerste gevoel heeft gegeven, en dat zij snel aan de diverse activiteiten mee zullen gaan doen. Allen nogmaals van harte welkom! 
 
 
 
 

Thema golflessen

 
 
 

Themalessen 2014 

Uw zwakke plekken aanpakken? Dat kan! Voor iedereen!

Altijd al problemen gehad met het korte werk? Putten? De bunker? Of heeft u meer problemen bij het afslaan? Doe dan mee met de zogeheten Thema Golflessen op Crayestein! Dit is een initiatief, dat sinds kort in het leven is geroepen. Vanaf 1 mei 2014 organiseren de golfpro's Thema Golflessen. Op deze momenten is het mogelijk om samen met de pro te werken aan bepaalde aspecten waar u moeite mee heeft.

De Thema Golflessen worden op diverse momenten in de week gegeven en kosten €12,50 per persoon. 

De pro bepaalt in principe zelf het thema van de les 

 
Afhankelijk van het aantal deelnemers duurt de les 30 minuten (1 of 2 deelnemers), 60 minuten (3, 4 of 5 deelnemers) of 90 minuten (6, 7 of 8 deelnemers). Het inschrijven van een thema les gaat via de online lesagenda van de golfpro welke herkenbaar zijn aan de naam THEMALES. Mocht u zich niet hebben ingeschreven en de maximale groepsgrootte van 8 personen is nog niet bereikt dan kunt u alsnog mee trainen. Heeft u zich wel ingeschreven, maar bent u onverhoopt verhinderd en heeft u niet 12 uur van te voren geannuleerd dan bent u helaas wel de kosten voor deelname (€ 12,50) verschuldigd. De les gaat te allen tijde door! Voor meer informatie kunt u terecht in de golfshop.
"Hit the shot you know you can hit, not the one you think you should" ~ Bob Rotella
 
 
Marianne de Jong-Nodelijk secretaris
 
 
 
 

Van onze correspondent Overzee

 
 
 

Buenos Aires

Voor wij daar aan kwamen in Salta bij een officiële bank geld gewisseld. Op enig moment haalde de kassière een aantal bankbiljetten er tussen uit met de mededeling dat ze te versleten waren. In Buenos Aires aangekomen bleken de nieuw verkregen biljetten vals te zijn. Wij waren gewaarschuwd niet in te gaan op de vele wisselaars op straat die veel meer bieden maar regelmatig valse biljetten geven. Ook officiële banken zijn dus niet te vertrouwen blijkt. Wie rekent daar op? € 100 zum kloten! Je leert iedere dag. Buenos Aires, is een miljoenen stad met een door ons geboekt hotel dat recht op het beroemde "Cementerio de la Recoleta" keek. 

BA-4-nws

 
 Evita Peron ligt er o.a. begraven. Omdat de ingang twee minuten lopen was van ons hotel zijn wij pas om half vier gaan kijken. Het Cementerio sluit om vijf uur. Dat was heel slim want vanaf negen uur 's ochtends komen de bussen in file aan en kan je op de begraafplaats over de hoofden lopen. Ik bedoel dan niet de hoofden van de overledenen, dat was niet te vermijden, maar meer figuratief, al denk ik dat dat de intelligente lezer dat al lang heeft begrepen. Wij hebben het diner gebruikt op het terras van een van de vele eetgelegenheden rondom het Cementerio. Ik kreeg volgens mij een hele koe waar de staart en kop af was. Wat opviel was dat hoofdzakelijk kinderen maar ook volwassen, zodra iemand van tafel op stond, naar de tafel renden om alles wat over was in hun mond te proppen of in hun zak te steken. De obers deden of ze niets zagen. Eerst erger je er aan dat iedereen dat toelaat maar als je eenmaal beseft wat de oorzaak is word je klein. (meer…)
 
lees meer
 
 
 
 

Ladies Open Gratis Toegang

 
 
 

De NGF trakteert. Allemaal gratis naar het Deloitte Ladies Open. 

Van vrijdag 23 tot en met 25 mei komen de beste speelsters van de Ladies European Tour, en vier Nederlandse topamateurs , uit in het Deloitte Ladies Open. Net zoals in 2013 wordt dit gespeeld op The International bij Amsterdam. Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de NGF Federatie is er een feestelijke actie. 

 
Golfers met een NGF-pas kunnen op een dag naar keuze het Deloitte Ladies Open bezoeken! 
 
Op www.deloitteladiesopen.nl kunt u uw gratis kaartje bestellen. Voor niet golfers geldt het reguliere tarief van Euro 10,= pp. Ook tijdens het KLM Open 2014 in september zal de NGF Federatie trakteren.
 
 
 
 

Mona spreekt

 
 
 

 

Stokken

Een echte Merwelanden praat niet over golfclubs maar over z’n “stokken”. Golfstokken zijn er in vele maten, vormen en kleuren. Een aantal nieuwe Merwelanders zien door de bomen de stokken niet meer, en hebben Mona gevraagd eens een overzichtje te maken wat doen, met welke “stok”. 

De putter 

De putter is toch wel het meest bijzondere ding in onze golftas. Er zijn er met lange stelen (de mannetjesputters) of met hele korte stelen (ja wel, de lilliputters), met enorme clubbladen voor slechtzienden of met hele dikke handgrepen voor onhandige putters. De putter is de club waar de meeste punten mee gepakt kunnen worden, en dus ook mee verloren kunnen worden. Gelukkig worden putters van sterk materiaal gemaakt want anders zou je er regelmatig eentje gebogen rond een boom zien zitten. 

De driver 

De enorme lompe knuppel waarvoor iedere gebruiker toch even de schouders naar achter doet als ze er mee naar de t-box lopen. Het aangewezen apparaat om alle frustratie van de vorige hole er eens even lekker uit te timmeren. Helaas is het resultaat van zo’n opgefokte klap meestal dat je de bal er flink uit hoekt, en je vervolgens weer ergens tussen de bomen staat te pielen. Voor de driver zijn ook vaak leuke headcovers te koop die veel over je persoonlijkheid zeggen (boxhandschoenen, koeien, Muppets). 

De houten 

Vanaf de t-box en vanuit de baan te gebruiken, en daarom waarschijnlijk ook de meest, uit pure nijd, gebroken stok uit de golftas. Mona heeft geleerd; wees wijzer met ijzer, en stout met hout. 

De ijzers
 
De ene set ijzers gaat van negen tot vijf (kantoorbaantje dus), en andere weer van negen tot twee (luizenbaantje dus). Goede ijzers passen bij je swingsnelheid en bij je lengte dus een goed advies is erg belangrijk, in de shop kunnen ze je verder helpen.
 
 
 
De wedges
 
Lobwedges, pitching wedges en sandwedges zijn de meest voorkomende soorten. Sinds enige tijd zijn er nog wat wedges bij gekomen; de Leatherwegde ook wel de handwedge genoemd. Deze club is nergens te koop, die heb je of die heb je niet. De handwedge gebruik je alleen als je in dik struikgewas ligt of als je in een hele diepe bunker ligt met een enorme hoge rand. Het allerbelangrijkste is dat bij gebruik van deze wedge niemand je kan zien. Mona heeft onlangs nog een speler gespot met een handwedge. Een ervaren speler maar een beginnende handwedger dus, want anders was hij/zij niet gesnapt.
 
 
vals-spelen-nws              
De chipper
 
Eigenlijk de meest sneue stok die je nog maar zelden in een golftas ziet zitten. Als deze stok gevonden is tijdens een wedstrijd dan durft ook niemand ‘m op te halen als er gevraagd wordt van wie de club is. Mona maakt hier dan ook verder geen woorden meer aan vuil.
 
Leuk al die stokken en mogelijkheden, maar het belangrijkste is blessurevrij, leuke rondjes te kunnen lopen.
 
 
Groetjes van Mona
 
 
 
 
 

Stand van zaken NGF competitie

 
 
 

De NGF-Golfcompetitie 2014 resultaten t/m 27-04-2014. 

Heren De Merwelanden 1 spelen in de 1ste klasse en hebben tot nu toe 2x keer gespeeld en gewonnen. Ook het gastheerschap zit er al op. Zondag 27 april op Burggolf Haverleij in den Bosch een hele spannende partij tegen de Rosendaelsche gespeeld, welke uiteindelijk met 10-8 werd gewonnen. 

Onze Heren 1 spelen nog op zondag 4 mei op de Rosendaelsche tegen de Haenen 1, en op zondag 11 mei op de Dommel tegen Haverleij 1. Promotiekansen, want als je 4 keer wint, ben je moeilijk in te halen. 

 
heren-1-in-2014-1ste-foto-001-nws
 
Heren De Merwelanden 2 spelen in de Heren Reserve 2e klasse. Hebben op zondag 27 april al weer hun 3e wedstrijd tegen Purmerend 2 met 14-4 gewonnen. Zij spelen op zondag 4 mei nog op Broekpolder tegen Houtrak 5 en op 11 mei fungeren zij als gastheer. Dit team staat momenteel 3e , en de kans is groot dat zij zich weten te handhaven in deze klasse. Dit zou een geweldige prestatie zijn, de motivatie is er, dus dan heb je al bijna gewonnen. (meer…)
 
lees meer
 
 
 
 

 
 
   
 
 
 
 
 

Column Peter van der Ven

 
 
 

Hey Merwelander, 

De Nieuwsbrief is een uitstekend podium om te publiceren. Dus gaan we gewoon verder waar we gebleven waren.  

6. Gerda Grijseels, de vrouw van de baas 

1.

Gerda was al heel lang getrouwd met meneer Jan. Hij had een goede smaak. Gerda was in haar jongere jaren een topmodel en dat kon je zien. Toen ik haar leerde kennen was ze rond de 40. Ze was knap en had een prettige uitstraling. Jan was een stuk ouder, maar met zijn charmes (en die had die ouwe brombeer) wist hij haar te schaken. Samen woonden ze in mooi herenhuis aan de statige Rochussen-straat. Af en toe mocht je er wel eens binnen komen, als je een rapport nog even moest afleveren of zo, en dan zag je waar meneer Jan en zijn Gerda de tijd doorbrachten. 

 
Uiterst smaakvol en luxe ingericht, mooie antieke spullen afgewisseld met moderne kunst. Prachtige meubels en high-tech apparatuur. Gastvrij werd je ontvangen en meneer Jan nam tijd voor een praatje terwijl Gerda geïnteresseerd luisterde. Een wereld van verschil met de meneer Jan van de zaak.
 
2.
Gerda werkte mee op de zaak. Ze had geen bepaalde functie maar verrichtte hand-en-span diensten, daar waar ze nodig waren. Ze was de perfecte assistente en schikte zich ook heel makkelijk in die rol. Opdrachten van de chefs nam ze keurig aan en voerde ze uit. Je had niet het idee dat de vrouw van de baas met je werkte. In je achterhoofd besefte je dat wel natuurlijk, maar ze voelde zich meer één met het personeel dan met de baas. Knap zoals ze dat deed. Ook zij kreeg regelmatig de wind van voren, dus dat schiep een extra band. Als meneer Jan iemand helemaal de vernieling in had gescholden, dan bood zij zelfs een troostende schouder. Ze zei dan, dat Jan het allemaal niet zo erg meende en dat je gewoon door moest gaan. “Als je wilt ga ik wel even met ‘m praten hoor”. Dat was kenmerkend voor Gerda. Overigens werd zij door de meeste collega’s aangesproken met mevrouw Grijseels en zo hoorde het ook. Tenzij je heel nauw met haar samenwerkte. Dan noemde zij je bij je voornaam en jij zei dan mevrouw Gerda. (meer…)
 
lees meer
 
 
 
Copyright © 2014 GC de Merwelanden
Archief
Ons mailing adres is:
communicatie@gcmerwelanden.nl
 
 
 logo

Terug

informatie-over-gc-merwelanden

Copyright © 2024 | Alle rechten voorbehouden

Designpro.nl