golfclub-de-merwelanden-crayestein

Golfclub de Merwelanden

Word ook Merwelander! De leukste manier om van het golfspelletje te genieten is samen met je vrienden ! En waar maak je al die nieuwe vrienden ? Bij Golfclub de Merwelanden natuurlijk !

Ik word ook Merwelander

Op de hoogte blijven?

Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

BESTUUR

Verstuurd op 30-04-2024

NGF FAMILIETOERNOOI 9 MEI

Op Hemelvaartsdag organiseert onze weekendcommissie het jaarlijkse NGF Familie/vrienden/kennissen toernooi, waarbij ook golfers kunnen deelnemen die geen lid zijn van Golfclub De Merwelanden. Dus nodig je broer, zus, ander familielid, vriend of vriendin uit om samen mee te doen. De beste teams in de voorronden op Nederlandse clubs plaatsen zich voor de nationale finale. Die wordt gespeeld op zondag 6 oktober op De Pan. Inschrijfgeld is € 20,00 per koppel en de opbrengst gaat naar het goede doel. Starten vanaf 10.00 uur en inschrijven kan tot 7 mei via Proware.

Goede doel

Dit jaar gaan we weer Plan International steunen. Plan International werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens zich volledig kunnen ontwikkelen en dezelfde rechten en kansen hebben. Plan International voert projecten uit in ruim 75 landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië, en Latijns-Amerika, zodat meisjes kunnen leren, zich kunnen ontwikkelen, voor zichzelf leren opkomen en hun eigen beslissingen leren te nemen.

 

COMPETITIE-NIEUWS

Heren 2

In navolging van en met de horrorverhalen van de senioren mocht Heren 2 ditmaal naar Noordwijk. 


Ditmaal om het op te nemen tegen titelkandidaat in onze poule, Broekpolder 4. Broekpolder kwam in hun sterkste opstelling, want dat is elke week de vraag bij deze mannen. Maar nu was oud-Merwelander Wouter van Noorloos zelfs uit Londen overgekomen om mee te doen. 
       

Samuel en André mochten het in de eerste foursome opnemen tegen o.a. Wouter en hadden het lastig, maar stalen met een briljant flopshot (die in de selectietraining van de maandag ervoor was geoefend) van Samuel op hole 15, die de hole inging voor birdie, het moment om uiteindelijk 1 up te winnen. 

Jesse en Daan mochten als tweede de baan in en op de ingekorte hole 10 (onze starthole) sloeg Daan gelijk zijn eerste bal op 40/50 cm. om na de put van Jesse gelijk met een birdie de leiding te nemen. Helaas wisselden de goede en slechtere ballen zich iets te veel af en tegen een stabieler spelende tegenstander die hier en daar met wat toverballen strooide werd er helaas met 4/3 verloren.

Als laatste duo kwamen David en Paul de baan in die voor het eerst als duo de baan ingingen. En ja, wat moet ik zeggen. Ze speelden gewoon een goede pot waarbij overtuigend met 6/5 gewonnen werd.

Zo ontstond er bij de lunch toch de stiekeme gedachte op een overwinning tegen deze sterke tegenstander. Er werd nog even snel nagedacht over tactische wisselingen om tegen de juiste tegenstander uit te komen en vol goede moed gingen we de middag in waar 3 partijen gewonnen moesten worden. 

De wind had inmiddels de voorspelde windkracht 5 wel redelijk overtroffen en wij kregen dus ook de eerder beschreven extreme omstandigheden te zien zoals bij de senioren. Een mooie uitdaging. We waren in omgekeerde volgorde gestart omdat deze heren eerder bij de lunch klaar waren.

Jesse nu als eerste de baan in en Jesse liet zijn tanden zien. Met er nog kansrijk voor te staan, liepen zij zich vast op de wedstrijd die vanaf hole 1 was gestart. Dit wacht moment en de inmiddels gedaalde temperatuur deden  Jesse geen goed en hij verloor helaas met 1 down.

De tegenstander van David was als uit de dood opgestaan en zinde op de wraak van de ochtend en die kreeg hij. 

Paul speelde geen lekkere partij en moest tegen een tegenstander die zichzelf ontsierde door te vergeten dat golf ook wel the gentlemen’s game genoemd wordt en bewust de grenzen van Pauls geduld aan het testen was. Helaas ook een verlies op 18 voor ons als resultaat.

André, die zijn putter goed had opgewarmd, ging goed op de greens en won heel overtuigend. 5/3

Samuel, die tegen Wouter een niet zo een lekkere start kende met 4 down na 4 holes, bleef onverminderd vechten wat resulteerde in een hele knappe overwinning op hole 17. 2/1

De laatste partij ging tussen de twee Daan’s. Waar dit lang goed leek te gaan voor ons, ging de Daan van Broekpolder aan het einde steeds stabieler spelen. Dit resulteerde in een 4/3 verlies voor ons. 

Eindstand 10-8 winst voor Broekpolder.
Ernstig balen in vooral het gevoel wat hier overblijft. Komende zondag zullen we onze revanche gaan halen op de Rijswijkse tegen de jongens van Noordwijk. Als het in uw schema past, komt u ons dan aanmoedigen?

Met sportieve groet,
Daan de Bruin
 

Spoiler-alert
Aankomende vrijdag: Do-or-Die Day voor Heren 1/50+. Lees meer hierover in de nieuwsbrief van donderdag!
 

Heren 3 - Kampioen op Bergvliet!

Heren 3 betrad het strijdtoneel met de vastberadenheid en vol van zelfvertrouwen!

De dag van de grote overwinning op Golfbaan Bergvliet begon niet met het gebruikelijke hotel in de buurt van de baan, wellicht omdat Joost reserve is of omdat Bergvliet slechts 20 minuten rijden is?

Joost en Frans, hoewel reserves, lieten het team niet in de steek en maakten de dag mee, zij het in een handicart, maar toch ze zijn er, yep! in teamkleding!

De weloverwogen opstelling voor de grote dag: Jeroen, Menno, Coert, Peter, Edwin en Remon.

Hun tegenstander, Landgoed Nieuwkerk, was berucht maar bleek geen partij voor de ontketende Heren 3. De discussie van de week draaide dan ook niet om complexe strategieën, maar om de simpele vraag: hoeveel punten hebben we nodig om kampioen te worden? De rekenaars onder ons, Jeroen en Joost, kwamen er niet uit. Dus bleef er maar één optie over: verneder de tegenstander. En dat deden ze, met een verbluffende 6-0 overwinning voor de lunch, waarbij zelfs de voorzitter Yolanda Bakkum getuige was.

De foursomes brachten hilariteit met zich mee, vooral toen Menno van Dijk plekken op de golfbaan ontdekte waarvan hij niet wist dat ze bestonden, en zijn partner in crime (letterlijk en figuurlijk) evenmin. Zelfs de technische commissie, vertegenwoordigd door Rik Maaskant, zag al snel dat Heren 3 op de goede weg was, en dat zegt wat! Een flitsbezoek van deze man was genoeg om in te zien dat zijn steun bij Heren 1 harder nodig was. Kan natuurlijk ook zijn dat ons spel niet om aan te gluren was? Maar dat laten we nog even in het midden.

Het weer was niet helemaal op onze hand of beter gezegd helemaal niet, met een dramatische wind die meer als tegenstander fungeerde dan onze daadwerkelijke tegenstanders. Maar niets kon Heren 3 tegenhouden op weg naar volle winst in de singles (in de volgorde Jeroen, Remon, Menno, Coert, Peter en Edwin)

Jeroen begon wat moeizaam, misschien door een lichte kater van Koningsdag, maar herstelde zich knap zoals verwacht. De 2e single eindigde in een lekkere 7/6 overwinning. En zo ging het door, met een solide 5/4, een hele dikke 8/6, en een gevecht tot de laatste hole voor Edwin, die na een powernapje na de foursome weer helemaal opgeladen was (waar hij zelf wellicht anders over dacht)

Met de overwinning op Wouwse plantage (15-3), Landgoed Bergvliet (14-4), Grevelingenhout (12-6) en Landgoed Nieuwkerk (15-3) mogen we trots zijn! Met promotie naar de 2e klasse moet het wel heel gek lopen willen we de strijd volgend jaar niet aangaan met dezelfde namen!

Het feit dat de transferperiode voor seizoen 2025 gesloten is, voegt nog een extra dimensie toe aan de situatie. Met de mogelijkheid om geen nieuwe spelers aan te trekken, moeten we het doen met de huidige spelersgroep. Dit benadrukt nog meer het belang van teamwerk en het maximaliseren van de potentie van de huidige samenstelling van Heren 3. Transfers van spelers die 50+ jaar levenservaring hebben en welke in aanmerking komen voor de seniorencompetitie zullen alleen gehonoreerd worden bij een meerderheid van de stemmen. Echter volgens de nieuwe regeling van de NGF (regelement NGF competitie 2025 / www.ngfcompetitie.nl/transferperiode) zijn er nog wel mogelijkheden voor een transfer; "Na sluiting van de transferperiode mag de Technische Commissie voor aanvang van de competitie 2025 maximaal 50% van de spelers van een team "geforceerd" indelen in een ander team. De voorwaarde is dat deze aanvraag wordt gedaan op 30 Februari 2025". We gaan dus nog een spannende periode tegemoet.

Rest ons niets meer dan een voorbeeldig gastheerschap aankomende zondag en een gezellig en competitief 2024.

Remon Scheper
Heren 3

 

Competitie 2024 een grote verandering voor Dames 1 Donderdag
        


V.l.n.r. Figen, Nicoline,Lien, Janny, Yolanda,Ans en Kate

Aan het team bestaande uit Janny van Chastelet, Yolanda Bakkum, Lien Vogel, Nicoline Gout, Figen Durlanik, Kate Moor en Ans de Haan werd medio 2023 medegedeeld dat de competitie volledig ging veranderen.

De competitiedag ging van dinsdag naar donderdag, de puntentelling zou anders worden en we gingen van 27 holes naar 18 holes.

Alom verwarring in ons team.
We speculeerden veel, we wisten ook dat we moesten wachten tot december 2023 om te horen hoe het dan precies zou worden.

We gingen starten met 4 teams in plaats van 5. Hoe was dan de telling?
We moesten ook op onze eigen baan spelen voor de punten.
Hoe ben je een goede gastvrouw als je ook 18 holes in de baan loopt voor de punten?

Het werd duidelijk dat we één keer vriendschappelijk moesten spelen, dus zonder dat de punten meetelden (met andere woorden niet voor het echie).

Dit moest gebeuren op onze eerste wedstrijddag.
Onbegrijpelijk dat je een keer moet spelen buiten mededinging.

Het waaide, het stormde en de baan was verzadigd van alsmaar regen.
Omdat het niet voor het echie was, hebben we in overleg met de tegenstander (die speelden ook niet voor het echie) greenkeeper, competitieleider en NGF besloten om niet te spelen. Wel hebben we nog 9 holes voor de fun gelopen met het eigen team en kwamen wij erachter dat het een goede beslissing geweest was.

Dag 2 hebben we van de dames van de Hooge Rotterdamse op de Hooge Rotterdamse met grote verschillen verloren, die zijn dan ook met overmacht kampioen van de poule geworden. (5-17)

Wat schetst onze verbazing; als je de meeste punten in de singles en/of dubbels wint, je voor ieder onderdeel nog 2 punten extra krijgt.Je kunt dus in totaal geen 18 punten winnen, maar 22.
We weten nog steeds niet waarom dat zo is, onze competitieleider vraagt het na bij de NGF.

De 3e dag hebben wij op Liemeer gespeeld en wederom tegen de thuisclub. Het zat ons niet mee. Bij het voorspelen hadden we al gemerkt dat het een open baan was met weinig beschutting tegen wind en regen. Gelukkig viel het op de speeldag mee. Helaas wederom verloren. (4-18)

Onze 4e partij (de laatste alweer) sloten we af met een grote overwinning op onze eigen baan. (20-2) Dit was mede te danken aan de redelijke conditie/kwaliteit van de baan na alle regenval.

We hebben de competitie met alle teams afgesloten met een goed georganiseerde avond, met dank aan Jordy en medewerkers.

Uiteindelijk zijn we nog derde geëindigd in de poule.
We laten het geheel voor wat het is en lopende 2024 zal zeker een beslissing vallen of we op deze manier verder willen.

Ans de Haan
Team captain

 

Dames 50+

Vierde competitiedag, gespeeld op De Turfvaert met al weer een droge dag, terwijl er ook deze donderdag regen was voorspeld.

Kort maar krachtig. Kansloos ten onder gegaan tegen de Rijswijkse. Met 21-1 verloren. Alle singles en twee van de greensomes verloren. Dat ene puntje hebben Hetty en Aty binnengesleept door de greensome gelijk te spelen. Chapeau dames!

Volgende week in Rijswijk tegen de Amsterdamse en dat moeten we kunnen winnen. Tweede worden we niet meer dus gaan we voor de derde plaats.

Anne-Marie, Brit, Arja, Hetty, Aty en Heidy

 

REGELTIP

Onderstaande uitleg komt van de Dames 50+ en die willen we u niet onthouden.

Bij elke wedstrijd komt er wel een vraag over de regels. Misschien leuk om uit te leggen wat je moet doen als je jouw bal per ongeluk beweegt.

Er zijn drie situaties:

1.     Je maakt een oefenswing op de afslagplaats of je stoot de bal van de tee, voordat je de bal in het spel brengt. Je raakt per ongeluk de bal: bal terugplaatsen.
- Je krijgt geen strafslag, omdat de bal nog niet in het spel is.

2.     Je maakt een oefenswing door de baan, voordat je de volgende slag doet. Je raakt per ongeluk de bal.
- Je moet de bal terugplaatsen en je krijgt één strafslag omdat je de bal tijdens het spel hebt bewogen (regel 9.4b).

3.     Je beweegt de bal op de green. Geen strafslag en de bal terugplaatsen.

Bij een greensome is de speler die de bal heeft bewogen nog steeds aan de beurt.


 

 logo

Terug

informatie-over-gc-merwelanden

Copyright © 2024 | Alle rechten voorbehouden

Designpro.nl