ABCD-commissie

Verstuurd: 30-03-2016 om 17:34:53 uur

Hoera, het nieuwe golfseizoen is begonnen! Het is op onze golfclub een traditie, dat op feestdagen een bijzondere wedstrijd wordt gehouden. Op Tweede Paasdag is de yellow ball wedstrijd gehouden. Het KNMI had vanwege de storm al code geel aangekondigd. Het was maandag dus geel, geel en geel.
De wedstrijdleiding was zeer verheugd, dat bijna 10 nieuwe leden zich voor deze wedstrijd hadden ingeschreven. De reacties van hen in clubhuis na afloop van de wedstrijd waren positief. Ik hoop, dat zij en alle andere nieuwe leden nog vaak mee zullen doen met clubwedstrijden.

Bij de indeling hebben Wim Tijssen en ik de lage en hoge handicappers over alle groepen verdeeld, zodat de gemiddelde handicap van alle groepen ongeveer gelijk was. Ik wilde ook graag de nieuwe leden verdelen over alle groepen. Dan is het ook handig, om twee deelnemers die aangeven, dat zij in een handicart willen rijden bij elkaar te zetten, zodat ze met zijn tweeën in één handicart kunnen rijden. Als je met dat alles tegelijkertijd rekening wilt houden, heb je een leuke puzzel. Met behulp van excel is het gelukt. Helaas kwamen er op maandagochtend nog een vijftal afzeggingen, zodat de indeling een uur voor de start van de wedstrijd nog door elkaar gegooid moest worden.

Bij yellow ball speelt iedereen van zijn eigen handicap. Op iedere hole speelt een van de vier spelers van de groep de gele bal. De stablefordscore van de speler met de yellow ball wordt verdubbeld. Heb je op hole 3 de gele bal, dan heb je die ook op hole 7, 11 en 15. Er zijn 10 bonuspunten voor de groep die de gele bal niet verliest of buiten de baan slaat. 

Ongeveer 40 golfers hebben de storm getrotseerd. Zij hadden gelijk, wat was het een prachtige golfdag. Op een kleine bui na geen regen, niet te koud, wel storm. 
Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk de longest drive. Vanwege de zuiderstorm gehouden op hole 14. Bij de categorie lage handicappers waren de winnaars Martin en Liesbeth Groeneweg. Ik ben helaas vergeten te meten. Beiden hadden de bal toch zeker zo’n 250 meter ver geslagen. In de categorie  handicap boven 22,4 waren de winnaars Tjitze Dijkstra en Monique Vermeulen. Op hole 17 was een prijs te verdienen voor de neary. Winnaars Coert Busio en Ada Tijssen.
Dan de prijzen voor de winnaars. Op de derde plaats met 106 punten is geëindigd het team van Liesbeth Groeneweg, Rien Schipper, Ella van der Vlies en Arie Wouters. Op de tweede plaats met 111 punten het team van Elco Fok, Hans Kramer en Käthe de Vries. Zij speelden in een groep van slechts drie personen en dan de tweede plaats halen is prestatie van formaat. 
Op de eerste plaats met 113 punten is geëindigd  het team van Gerry Leenen, Pieter van Heukelum, Frans Mertens en René Vermeulen.
Dan meende de wedstrijdleider dat met Pasen ook een poedelprijs uitgereikt moest worden voor het team dat onderaan zou eindigen. Deze eervolle prijs was voor het team Coert Busio, Anneke Stuy, Hanny Stoffer en Pim Breet.
Wim Tijssen had voor alle prijswinnaars en verliezers chocolade paashazen in diverse afmetingen gekocht. Hij had ook ervoor gezorgd, dat Crayestein Golf lekkere hapjes had klaarstaan voor alle deelnemers. 
Alle winnaars gefeliciteerd met de prijzen, lekker smikkelen maar.

Op hole 5 deed zich een zeldzame situatie voor. Vlak voor de vijver kwam de bal terecht rechts van het grindpad in de rough met zeer veel regenwater. Een gebied van ongeveer 20 bij 10 meter. Soms stond je bijna tot aan je enkels in het water. Tijdelijk water in golfregel jargon. Na lang zoeken de bal niet gevonden. Nu zegt een belangrijke golfregel, dat, als je de bal niet kan vinden, je terug moet lopen naar de plek waar je de laatste bal geslagen hebt en je daar opnieuw moet slaan. Bovendien krijgt je een strafslag. 
Op die regel zijn enkele uitzonderingen die bijna nooit voorkomen en bij de meeste golfers onbekend zijn. Een van die uitzonderingen is de bal verloren in tijdelijk water: je mag zonder strafslag een bal droppen op droge grond naast het tijdelijke water. Het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering is het punt waar de oorspronkelijke bal het gebied van tijdelijk water inging. Alvorens je deze regel mag toepassen, moet je eerst goed en lang zoeken. Heb je de bal niet gevonden, dan mag je aannemen, dat de bal in het gebied van tijdelijk water verloren is. Voor wie het in het regelboek wil nalezen. Het is regel 25-1c.

Dan stelde iemand mij een vraag over een bal in het gebied van tijdelijk water in de bunker van hole 4. Die bunker ligt halverwege die hole. Als speler heb je twee keuzes: droppen in de bunker en droppen buiten de bunker.
Als je dropt buiten de bunker is de procedure als volgt. Er is een denkbeeldige lijn tussen de hole en de plaats waar de bal in de bunker ligt. Deze lijn verleng je tot je in de rough of op de fairway uitkomt. Je mag de bal droppen op ieder punt dat ligt op het verlengde deel van die denkbeeldige lijn. Je krijgt één strafslag. De procedure is gelijk aan die bij een bal in een waterhindernis met gele paaltjes.
Stel, een speler kent deze regel niet goed, hij raapt de bal op, loopt 5 meter naar links en dropt de bal op de fairway. Wat nu? De speler dropt de bal op een verkeerde plek. Als hij de bal nog niet geslagen heeft, mag hij zijn fout nog corrigeren door de bal op de juiste plek te droppen. Als hij de bal al geslagen heeft, verliest hij in matchplay de hole en krijgt hij bij strokeplay twee extra strafslagen. Dus drie strafslagen in totaal. 
Bij strokeplay kan het nog erger worden. Als de speler zich met deze fout teveel voordeel heeft gegeven, kan hij gediskwalificeerd worden voor de gehele ronde. Nu doet zich dat op onze golfbaan niet zo snel voor. Voor degene die met de nationale competitie meedoen, moeten wel opletten. Op andere golfbanen zijn bunkers waar je de bal veel moeilijker uit kan slaan.

Tot slot de nieuwe regels over de qualifying kaarten. Deze regels zijn in 2016 veranderd. Iedereen met een handicap van 4,5 en hoger mag een 9 holes of 18 holes qualifying kaart lopen. Er is wel een daglimiet vastgesteld. Een speler mag per dag maar één 9 holes qualifying kaart lopen. Haal je minder dan 18 of 36 stablefordpunten, dan wordt je handicap verhoogd met één-tiende punt.
Spelers met een handicap van 4,4 of lager kunnen alleen in een door de club georganiseerde 18-holes wedstrijd hun handicap verlagen. Zij kunnen geen qualifying kaart lopen. Dit heb ik voorgelegd bij de NGF en zij hebben mij dit antwoord gegeven.

Han Hofstede

ga terug

 Naam
slotwedstrijd 29-10-2017.jpgslotwedstrijd 29-10-2017.jpg

Klik voor onze facebook pagina

Klik op een afbeelding voor een vergroting of om naar de fotogalerij te gaan

 

 

 
 
Halloween
 
ZAC 2017
 
Greenkeeperswedstrijd
 
Commissiedag