ABCD-commissie, winterwedstrijd

Verstuurd: 10-01-2016 om 22:12:22 uur

Winterwedstrijd 9 januari

Zaterdag was alweer de vierde ronde van de winterwedstrijd. Geen sneeuw, maar wel een beetje regen. Alleen de eerste negen holes waren open.

De wedstrijdcommissie had halverwege de ronde gezorgd voor een beker warme chocolademelk eventueel met een schobbelaartje (lees: borreltje). Spullen voor een kampvuurtje was van huis meegenomen, zodat alle deelnemers zich ook nog konden opwarmen. Aan het eind van de dag had Crayestein nog gezorgd voor een borrelhapje in het clubhuis.

Prijzen werden er ook nog uitgereikt. Bij de dames is eerste geworden Liesbeth Groeneweg, tweede Ada Tijssen en derde Hanny Stoffer.

Bij de heren is eerste geworden Ad Durinck. Ad is pas lid geworden. Hij weet nu al een goede bal te slaan. Als dit voorjaar de baan weer qualifying condities heeft, zal zijn handicap zeker omlaag gaan. Tweede prijs voor Ken Lam en derde prijs voor Umaja Hatuina.

Voor alle deelnemers was het een gezellige dag. Er zijn foto’s gemaakt. Deze staan al op de internetsite van de golfclub.

Nog net voor het jaareinde kreeg ik te horen, dat ik geslaagd ben voor mijn tweede examen voor regelcommissaris. Dat betekent dat ik nu clubreferee ben.

Is dat examen nu echt zo moeilijk? Je wordt wel geacht alle regels tot op de kleinste detail te kennen. De golfregels zelf omvatten al ruim 100 pagina’s tekst. Dan hebben de grote regelmeesters in Schotland nog een toelichting op de golfregels geschreven. Die toelichting wordt gepubliceerd in een losbladig boekwerk, dat alleen in de Engelse taal verkrijgbaar is. Daarin worden ongeveer 1200 spelsituaties beschreven. Nu is het natuurlijk ondoenlijk om al die 1200 spelsituaties uit het hoofd te leren. Het boekwerk heeft dus ook een register met een zoekcode voor iedere situatie. Op beide examens kreeg ik 10 verschillende spelsituaties voorgelegd en dan moest ik die zoekcode vinden en tevens aangeven, hoe de speler het spel moest vervolgen. Dat laatste was in een meerkeuze vraag neergezet.

Een voorbeeld: De bal van de speler ligt op een verhard voetpad. Het voetpad is een vast obstakel. De speler dropt de bal maar als hij de bal wil slaan, ziet hij, dat hij met zijn linkervoet nog steeds op dat voetpad staat. Wat nu? Het antwoord is: de speler moet opnieuw droppen. De zoekcode is D20-2c/0.5.

Een ander deel van het examen is het noemen van regelnummers. Hier mag ik geen regelboekje gebruiken. Bij het eerste examen was vermelden van het hoofdnummer voldoende, bij het tweede moest ik ook nog het subnummer vermelden.

Bij het tweede examen moest ik ook optreden als referee. Regelboekje erbij. De examinator is iemand die ook op het KLM open als scheidsrechter optreedt.

Op het eerste examen haalde ik een score van 91%, op het tweede een score van 88%.

Tijdens de cursus hoorde ik van andere deelnemers dat sommige golfclubs al jaren lang twee of drie clubreferees hebben. Dus als een lid van onze golfclub na het lezen van dit interessante verhaal ook zin heeft om deze cursus te volgen, …

 

Han Hofstede  

ga terug

 Naam
slotwedstrijd 29-10-2017.jpgslotwedstrijd 29-10-2017.jpg

Klik voor onze facebook pagina

Klik op een afbeelding voor een vergroting of om naar de fotogalerij te gaan

 

 

 
 
Halloween
 
ZAC 2017
 
Greenkeeperswedstrijd
 
Commissiedag