ABCD commissie

Verstuurd: 21-03-2016 om 22:28:06 uur

YELLOW BALL, 28 MAART 2016

Beste golfdames en heren,

Afgelopen weekend was het duidelijk. De meesten van u zijn uit hun winterslaap ontwaakt. Het was een drukte van jewelste door de baan. En het ging niet bij iedereen vanzelf begreep ik uit de kreten die ik af en toe hoorde.

Maar, in de wintermaanden waren er ook de diehards, die, ondanks de kou, regen, wind, enorme plassen, blubber enz. de stoute golfschoenen bleven aantrekken om hun rondje te lopen. Ik denk dat zij met recht de eretitel “Watergolfers” hebben verdiend.

Volgende week maandag, is het dan eindelijk weer zover. Het eerste golfevenement van dit seizoen. De traditionele Yellow Ball wedstrijd op tweede Paasdag.

Hoezo? Waarom een gele bal? En niet een oranje of gewoon een witte?

De eerste de beste Merwelander die ik op de club tegenkwam hiernaar gevraagd. “Nou ja, dat is toch duidelijk. Pasen hé. Dan kleurt alles geel. Kijk maar naar de bollenvelden, de supermarkten, tuincentra”. Aha dacht ik. Dus, vroeg ik in al mijn argeloosheid, vieren tennissers dan het hele jaar door Pasen? En voetballers? Die heb ik zelden met Pasen met een gele bal zien spelen. “Eh, ja, dat weet ik ook niet hoor. Doeoeoeoei. Ik ga oefenen want ik wil met die Yellow Ball ook wel eens een prijsje winnen. Google maar even. Daar stond ik dus.

En jawel. Internet op. En daar stond het allemaal. Geel is inderdaad in veel landen het symbool voor het Paasfeest. Eeuwenlang een christelijk hoogfeest. Officieel ook de kleur van het Vaticaan. Vanuit hun beleving ziet men geel als de kleur van het licht. Maar ook van afgunst en verraad. Dit alles refererend aan het verhaal van de lijdensweg van Jezus. Een verhaal dat tegenwoordig in een nieuw jasje gestoken, onder de naam “The Passion” en door (intussen) vele miljoenen mensen over de wereld bekeken wordt.

In het bijzonder in Nederland, zijn wij al heel lang vertrouwd met het Paasei. Van binnen ook alweer geel. Later zijn daar de Paashazen bij gekomen. Vraag me niet waarom, want die hebben volgens mij niets met de kleur geel te maken. Tenzij ze van chocolade zijn. Dan is er meestal hier of daar een stukje geel te bekennen. En de associatie met gele kuikens is, voor zover ik heb kunnen terugvinden, geheel toevallig.

 

Maar goed. Terug naar de gele ballen. Wat is dat ook weer voor spelletje?

Een uit de U.S.A. overgewaaide wedstrijdvorm. Een boeiende en spannende wedstrijd, waarbij individuele scores, stress en teamgeest een rol spelen. Je speelt in flights van vier. En de spelvorm is “Best Ball Stable Ford, non qualifying”.

Deze ene keer, op verzoek, door de ABCD commissie samengesteld.

Als jullie je bij de wedstrijdtafel melden, zal aan de captain een A4tje worden overhandigd, waarop staat omschreven hoe jullie de wedstrijd moeten spelen en de punten tellen. Maar onthoudt!!!! Die gele bal is heeeeeel belangrijk. Die kan niet het verschil maken tussen wel of geen prijs.

Wees er zuinig op. Want als ie weg is,  moet je gewoon doorspelen en vallen er geen extra stablefordpunten meer te verdienen.

Dan, na een uurtje of vier, heb je er uiteindelijk 18 holes op zitten. Je bent moe, tevreden, of niet. Maar de spanning is er nu gelukkig af. En je hebt een beetje een knorrende maag. Op naar het clubhuis. Kaart inleveren en gezellig met elkaar napraten over alle net-niet-birdies, waterballen, longest drives, nearies en ballen die zomaar verdwenen.

Dan, vanaf het moment van binnenkomst tot aan de prijsuitreiking, worden jullie allemaal verwend met een aantal overheerlijke hapjes, bereid door de keukenbrigade van Crayestein.

En dat alles voor € 10!!!! Ik zou het wel weten!

Laat die Paasbrunches en woonboulevards voor wat ze zijn. Schrijf in. Doe mee en geniet met je golfvrienden van een heerlijke wandeling van zo’n 10 kilometer over onze golfbaan. Smul van al het lekkers. En……………………..misschien win je wel een van de prijzen.

 

 

Tot Paasmaandag.

Namens de ABCD commissie,

Wim Tijssen

 

 

 

 

 

 

ga terug

 Naam
slotwedstrijd 29-10-2017.jpgslotwedstrijd 29-10-2017.jpg

Klik voor onze facebook pagina

Klik op een afbeelding voor een vergroting of om naar de fotogalerij te gaan

 

 

 
 
Halloween
 
ZAC 2017
 
Greenkeeperswedstrijd
 
Commissiedag